Softbal

Softbal lijkt veel op honkbal maar heeft een aantal afwijkende voorschriften. Zo is het aangooien (pitching) bij softbal onderhands, is het veld kleiner en de bal iets groter. Het principe bij beide sporten is hetzelfde: er moet zo veel mogelijk punten gescoord worden (lopen via het eerste, tweede, derde honk naar de thuisplaat) en er moet worden getracht te verhinderen dat de tegenpartij punten scoort. Een softbalwedstrijd duurt gemiddeld minder lang dan een honkbalwedstrijd, gemiddeld namelijk zo’n 1,5 uur, dit heeft onder andere te maken met het aantal innings (7 in plaats van 9) en de snelheid van handelen op een kleiner veld. In de hogere klassen (in Nederland) worden “dubbels” gespeeld, dus 2 wedstrijden achter elkaar.

Softbal is een technische en tactische sport. Softbal wordt zowel door vrouwen als door mannen gespeeld, elk in hun eigen competitie. DSS heeft dames teams, een cadetten team samen met Sparks en een Heren Softbalteam in competitie.

Softbal is een slagspel! De KNBSB heeft in overleg met de verenigingen een aantal aanpassingen gedaan aan de wedstrijdreglementen om het softbalspel laagdrempeliger te maken voor de jeugd en ongeoefende sporters. Dit moet er voor zorgen dat er meer geslagen wordt tijdens de wedstrijden.

In onze sport is de invloed van de pitcher groot. Als deze te sterk is, wordt er niet geslagen en als deze te zwak is, is er geen kans om te slaan. Het mag duidelijk zijn dat als er niet wordt geslagen, er weinig actie in het veld en op de honken is.

Vanaf 2013 moeten de pitchers in een aantal klassen bij de jeugd en senioren (zie genoemde klassen) op een aangepaste manier werpen, de ‘Modified Pitch’. Met deze werpbeweging heb je meer controle over de bal en wordt de bal met minder snelheid geworpen, waardoor er meer ballen het veld in worden geslagen en er ACTIE ontstaat.De KNBSB heeft deze instructiefilm gemaakt die laat zien hoe de ‘Modified Pitch’ er uitziet.
De ‘Modified Pitch’ moet worden gebruikt tijdens de wedstrijden in de Softbal Pupillenklasse, Aspiranten 2e klasse en Junioren 2e klasse, Damessoftbal 5e klasse en Herensoftbal 4e klasse.Speelsters kunnen tijdens trainingen hun oefeningen voor de ‘Windmill’ blijven volgen, want de meeste pitchers gaan uiteindelijk de ‘Windmill’ techniek gebruiken.