Peter Vink Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Peter Vink is op 3 maart tijdens de online ledenvergadering van DSS onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Die status verdient hij dubbel en dwars, zo vindt de KNBSB. Hij is al 60 jaar lid van de vereniging DSS afdeling honkbal en zelfs al 70 jaar lid van de afdeling voetbal. Peter heeft naast zijn drukke baan als personeelsmanager bij het Americain hotel en Amstel hotel in Amsterdam en het zelf spelen zich altijd vrijwillig ingezet voor de vereniging. De KNBSB feliciteert Vink met deze onderscheiding!

Peter was bij DSS al snel actief als bestuurder, gaf trainingen en coachte wedstrijden (ook als een ander een keer niet kon moest hij regelmatig invallen) en hij organiseerde sporttoernooien en verenigingsactiviteiten zoals feestjes en partijen. Dit deed hij als verbinder tussen de twee sporten voor zowel het honkbal als voetbal Peter is 20 jaar geleden, op 59-jarige leeftijd, met de VUT gegaan. Vanaf dat moment kon hij al zijn tijd besteden aan ‘zijn club’. DSS is in die 20 jaar een groeiende en competitieve vereniging geweest en waren zij zelfs de grootste vereniging van Nederland, met zowel de jeugd als senioren op het hoogste niveau (honkbal en softbal).

Voor honkbal heeft Peter bestuurlijk bijna alle functies gehad en was hij namens de vereniging een actieve deelnemer aan algemene ledenvergaderingen en doelgroepoverleggen voor topsport en breedtesport bij de bond. Peter heeft vaak zijn nek uitgestoken voor het algemene belang van de honkbalsport en betrokken verenigingen. Hij wil dingen graag snel oplossen, ook al betekent het dat hij het zelf moet doen. Daardoor doet hij regelmatig te veel.

Ook in de uitvoering heeft Peter veel betekend voor de vereniging en dat doet hij nog steeds. Hieronder enkele van zijn 'taken':

  • Bestuurlijke begeleiding van het eerste honkbalteam. Promotie naar de Honkbal Hoofdklasse met een jeugdig team, voor een groot deel bestaande uit eigen jeugdspelers.
  • DSS heeft altijd een grote jeugdafdeling gehad met Peter zijn bestuurlijke visie om jeugdteams te laten deelnemen aan de hoogste jeugdklassen.
  • Verzorgde kader voor de teams en stimuleerde ze om opleidingen te volgen (vaak bij DSS zelf).
  • Zorgde met de betrokken mensen voor teamindelingen en daaruit voortkomende (wekelijkse) werkzaamheden.
  • Regelde accommodatie voor de trainingen en wedstrijden in de winter en zomer.
  • Heeft het wedstrijdsecretariaat gedaan.
  • Bardiensten draaien, het openen en afsluiten van het clubhuis en het aanspreekpunt zijn voor vrijwilligers.
  • Heeft de sport via kennismakingslessen gepromoot op scholen (inclusief sportpas).
  • Heeft geholpen met de organisatie van bijvoorbeeld de Olympische dag en andere sportdagen op en voor scholen in Haarlem. Peter zit de hele week achter zijn computer om dingen te organiseren of voor te bereiden en staat hij ’s avonds en in het weekend op het sportveld en dat al 60-70 jaar.

Daarom is Peter in de laatste 10 jaar twee keer ‘Sportvrijwilliger van het jaar', in Haarlem geworden en heeft hij in 2019 de KNBSB Erepenning ontvangen. Peter heeft een echt DSS hart! Hij staat met zijn 80 jaar nog midden in de sport en wordt daarom veelgeprezen Mister DSS genoemd.