DSS duurzamer door zonnepanelen

Onze club staat middenin de maatschappij. Dat zit in ons DNA. Dit betekent dat wij ook bewust kijken naar duurzaamheid. Een goed voorbeeld is het aangepaste, gezondere assortiment in het clubhuis. Deze week kunnen we een nieuwe mijlpaal toevoegen. Vanaf nu kan DSS haar energie opwekken via zonnepanelen.

Zoektocht naar de juiste leverancier
Vorig jaar hebben wij een aantal bedrijven benaderd om de mogelijkheden van zonnepanelen voor ons in kaart te brengen. Na beoordeling van vele offertes en adviesrapporten kwam Solnet, een internationale speler in zakelijke zonne-energie installaties uit Amsterdam, als winnaar uit de bus. Zij hebben voor DSS de subsidieaanvraag afgehandeld, het dak laten beoordelen en de optimale constructie geadviseerd. Hierbij is ook veel aandacht besteed aan de veiligheid van de installatie.

Verborgen op het dak
De installatie zal niet meteen opvallen, omdat deze keurig weggewerkt is op het dak van het clubhuis en de nieuwbouw. In totaal zijn 146 zonnepanelen geplaatst. Dat is ongeveer 240m2 aan panelen. Samen leveren deze panelen jaarlijks zo’n 43.000 kWh op. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van ruim 14 huishoudens.
DSS zal hiermee aanzienlijk besparen op haar elektriciteit kosten, omdat ook een groot deel van de opgewekte energie zal worden terug geleverd aan het netwerk.
Mede dankzij de aangevraagde subsidie zal de installatie in minder dan 7 jaar zijn terugverdiend.


Meten is weten
De opbrengst van de zonnepanelen wordt real time gemeten en kan door de club 24 uur per dag, zeven dagen in de week worden bijgehouden. Het is de bedoeling om dit voor jullie als leden ook inzichtelijk te maken. Daarom zijn we samen met Solnet bezig om een dashboard te creëren voor de schermen in de kantine. Later meer hierover.

Wat interessante cijfers

  • DSS (voetbal + honkbal) gebruikt per jaar volgens mijn gegevens ongeveer 90.000 kWh. Veruit het meeste energieverbruik komt van de veldverlichting (70-80%).
  • De zonnepanelen gaan ongeveer 44.000 kWh per jaar opwekken, dus ongeveer de helft van ons energieverbruik.
  • De investering in de zonnepanelen verdient DSS, mede dankzij subsidies, binnen 6 jaar terug. Daarna leveren de zonnepanelen ca €5.500 euro per jaar op voor de club.
  • We kunnen via een app zien hoeveel elektriciteit we opwekken/opgewekt hebben maar van Marc begrijp ik straks dus ook op een beeldscherm in het clubhuis.
  • Om het energieverbruik binnen DSS nog verder te verlagen zijn we met de gemeente Haarlem in gesprek over versnelde vervanging van de veldverlichting (eigendom gemeente) door LED lampen. Deze zijn ca 40% energiezuiniger dan halogeenlampen.

Richard Gronert, senior projectleider duurzame ontwikkeling