Toon Verzijlberg

Toon Verzijlberg, grondlegger van het succes van DSS softbal

Dat mag je toch wel zeggen van de man, die in 1962 al de dames van DSS onder zijn hoede nam en met die toen nog zeer jeugdige speelsters in 1966 de absolute top van Nederland bereikte!
Drie keer werd hij met zijn meiden landskampioen en zijn ‘dienstverband‘ bij DSS was ook één van de langste
bij de rood-groenen.

Na de derde titel in 1968 stopte hij weliswaar om een jaar later voor één seizoen weer terug te keren.
Toon was vervolgens ook actief als coach bij EDO en OG, waarna hij na zijn actieve coach carrière nog een aantal jaren scheidsrechter was op het hoogste softbal niveau.
Daarnaast was Toon, die in de eind jaren 50 en begin jaren 60 voor EHS honkbalde in de jaren 90 ook nog eens de equipment manager van het Nederlands softbal team.

Was Toon een makkelijk man als coach? Nee, zeker niet, hij eiste eigenlijk alles en zelfs meer dan dat van zijn speelsters en dat viel begrijpelijkerwijs niet altijd in goede aarde. Wel staat vast dat hij, samen met Teun vdn Berg een duo vormde (Toon DSS, Teun Terrasvogels), dat van grote waarde voor de ontwikkeling van het Nederlandse softbal is geweest.

Na zijn ‘pensionering’ vervulde hij nog diverse taken binnen DSS zoals bij de verzorging van het clubblad, het schoonhouden van het clubhuis en het trekken van de lijnen bij zowel honk als softbal. Dat laatste deed hij nog op hoge leeftijd. Ook kwam hij, toen zijn gezondheid dat nog toeliet, regelmatig kijken bij het eerste honkbalteam en zeker bij de wedstrijden van dames-1. De scheidsrechters bij die duels hebben dat hoorbaar geweten!

Toon, die terecht tot lid van verdienste van DSS benoemd werd, bracht zijn laatste jaren in een verpleeghuis door en is op 25 mei jl. op 92-jarige leeftijd rustig ingeslapen.