KNBSB: Wijzigingen in wedstrijdreglement aangenomen

UPDATE: Drie wijzigingen in Reglement van Wedstrijden Verenigingssport 2019 door Bondsbestuur aangenomen
In onderstaand nieuwsbericht blijkt dat wijziging 3 niet helemaal correct is doorgevoerd. De Spelregelcommissie Softbal heeft ons gewezen op het feit dat in de Spelregels Softbal 2018-2021 reeds staat dat het gebruik van metalen spikes in alle jeugdklassen niet is toegestaan. Dat betekent dat de regel over het gebruik van metalen spikes bij de softbal jeugd (artikel 9.12) is verwijderd, omdat de regel reeds in de officiële spelregels staat.

Op 5 april 2019 heeft het Bondsbestuur drie wijzigingsvoorstellen van de Reglementscommissie aangenomen. Dit zijn wijzigingen in het Reglement van Wedstrijden Verenigingssport 2019 die per direct ingaan.

Het gaat om de volgende wijzigingen:

  • Wijziging 1: Uitbreiding van artikel 4.8 met lid c2. Hierin wordt geregeld dat een speelster in de leeftijdscategorie Junioren (tot en met 21 jaar) zich pas vanaf 98 innings vast speelt in een team in de Softbal Dames Golden League. Vanaf het genoemde aantal innings mag zo’n speelster in hetzelfde kalenderjaar niet meer in dezelfde functie (werper of speler) in competitiewedstrijden van een lager team uitkomen.
  • Wijziging 2: Wijziging van de artikelen 8.3 en 9.3 over dispensaties bij de jeugd. Hierdoor wordt geregeld dat in een jeugdteam uitkomend in de hoogste klasse van een leeftijdscategorie maximaal een dispensatiespeler is toegestaan. Voorheen was het niet mogelijk om een dispensatiespeler in een team in de hoogste jeugdklasse te laten meespelen.
  • Wijziging 3: Wijziging van de artikelen 8.11 lid a en 9.12 lid a. Het Bondsbestuur heeft besloten dat met ingang van seizoen 2020 GEEN metalen spikes meer zijn toegestaan in alle Pupillen- en Aspirantenklassen. Aangezien het seizoen 2019 reeds van start is gegaan, geldt dit seizoen nog steeds een advies op dit onderwerp. Maar met ingang van 2020 geldt dus een verbod. De reden voor het instellen van dit verbod is dat het gebruik van metalen spikes door een speler niet alleen een gevaar voor hem zelf is, maar vooral ook voor zijn medespelers en tegenstanders. De kans dat een speler met metalen spikes bij een sliding een tegenstander kan blesseren is vrij groot. Een ongeluk met een kinderhand of scheen is snel gemaakt met mogelijk blijvende gevolgen.

Op www.knbsb.nl/reglementen vindt u de actuele versie van het Reglement van Wedstrijden Verenigingssport 2019.