DSS verdient het bronzen certificaat

23 november 2019. DSS verdient het bronzen certificaat van de Gezondere Sportkantine.

 

DSS luistert naar ideeën van leden. Zo zijn we alweer twee jaar geleden geleden overgegaan naar een rookvrije accommodatie en zullen er vanaf het voorjaar 2020 zonnepanelen op het dak van het clubhuis liggen.

Vanaf begin april 2019 werd ons aanbod in het clubhuis uitgebreid met diverse gezondere producten. Want gezondheid gaat niet alleen over sporten, gezonde voeding is een verlengstuk hiervan.

Wij hopen dat ouders en kinderen die bij ons sporten of toeschouwer zijn en iets lekkers en gezonds willen, dit nu ook vinden bij DSS. Zo kun je een volkorenbroodje bestellen, yoghurt, een reep met minder suikers of fruit.

Enthousiaste ouders

Diverse betrokken ouders hebben hun schouders gezet onder dit project en voorstellen gedaan om een aantal producten in het clubhuis te introduceren. Enkele soorten chips zijn vervangen door popcorn en diverse zichtbare drankjes bevatten minder suikers. Daarnaast staat er een koelvitrine (gesponsord door Zorg & Zekerheid) naast het koffiezetapparaat met een aantal gezonde keuzes. Op de bar staat een fruitschaal en bij de klapdeuren staat een gratis watertappunt dat door SportSupport en TeamFit is aangeboden. Sporters kunnen nu de hele dag makkelijk en gratis water tappen en drinken.

Door de aanpassingen is certificering nu gerealiseerd.  Een bronzen certificaat betekent dat naast iedere productgroep in het clubhuis een gezonder alternatief wordt aangeboden.

Op basis van de ervaringen die we opdoen met het bronzen certificaat willen we besluiten of ook de volgende stap gemaakt kan worden: die naar het Zilveren certificaat. Uitgangspunt is dan dat het clubhuis in meerderheid gezonde producten biedt met minimaal 60% van het zichtbare aanbod uit voorkeurs- en/of middenweg producten. Zin om mee te werken een deze nieuwe stap? Laat het weten voorzitter@dssvoetbal.nl

Beleid DSS gezondere kantine:

DSS heeft een omgeving waar gezonder eten gemakkelijk is. We vinden het belangrijk dat het aanbod en de uitstraling in het clubhuis gezonder is, omdat dit bijdraagt aan de gezonde ontwikkeling en leefstijl van onze leden en bezoekers.

Daarom werken we volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. We maken hiermee de gezondere keuze de makkelijke keuze.

Ons clubhuis heeft de volgende basis:

Het clubhuis biedt in elke productgroep minstens één betere keuze aan 
Binnen de verschillende aangeboden productgroepen (zoals dranken, brood, snacks etc.) biedt het clubhuis minstens één betere keuze aan. Dit geldt voor het uitgestalde aanbod. Betere keuzes zijn gedefinieerd door het Voedingscentrum.

Op de opvallende plaatsen liggen betere keuzes
Het clubhuis hanteert deze drie uitstralingspunten:

  1. Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod staan alleen betere keuzes;
  2. Op de opvallende plaatsen in de automaten staan alleen betere keuzes;
  3. Als je eten of drinken aanbiedt bij de kassa, staan daar alleen betere keuzes.

Het clubhuis stimuleert water drinken
In ons clubhuis is water altijd beschikbaar. We bieden een watertappunt, kannen met water of flesjes water.

Onze ambitie

Wij hebben de ambitie om de sportieve omgeving waar onze leden en bezoekers zich in bevinden, een omgeving te laten zijn met een gezonde uitstraling die gezonder gedrag stimuleert.

DSS heeft de ambitie om minimaal een Bronzen Sportclubhuis te zijn:

–   Het uitgestalde aanbod bestaat voor minimaal 20 procent uit betere keuzes;

–   We bieden fruit aan;

–   De aankleding van de kantine verleidt tot een betere keuze.

DSS werkt structureel aan een Gezonder Sportclubhuis 
Het beleid laat duidelijk zien hoe DSS er ook op de lange termijn voor zorgt dat het clubhuis gezond blijft.

Tevens is het één van de speerpunten waarop het stichtingsbestuur en de speciale commissie letten, en dat ze actief personeel hierop aansturen.

De speciale commissie heeft afgesproken dat ze ieder jaar in december het aanbod in het clubhuis in kaart brengen met de Kantinescan van het Voedingscentrum en de uitkomst rapporteren aan het stichtingsbestuur.